Przepisy na ciasta, które pokochasz! Ciasto pomarańczowe i marchewkowe
Dzisiaj mam dla Was dwa przepisy na domowe wypieki. Nieprzypadkowo postanowiłam się nimi z Wami podzielić. Niejednokrotnie już ratowały mnie z opresji, ilekroć potrzebowałam przepisu na ciasto, które byłoby sprawdzone, proste w wykonaniu i pyszne. I choć tak diametralnie się od siebie różnią to oba mają niepowtarzalny smak. Pierwsze z nich jest lekkie, orzeźwiające i cytrusowe a drugie wyraziste i korzenne. Ciasto pomarańczowe najczęściej przygotowuję latem, natomiast marchewkowe jesienią. Nie jest to jednak regułą, bo świetnie się oba sprawdzą o każdej porze roku i na każdą okazję. Wszystko zależy od tego, jakim modyfikacjom je poddacie i po jakie dodatki sięgniecie.
Dziś jak już wspomniałam pokażę Wam dwa przepisy na spektakularne ciasta, które z pewnością zachwycą Wasze podniebienia. Przepis na ciasto pomarańczowe znalazłam na blogu: poprostupycha.com.pl a marchewkowe u aniagotuje.pl. Jeśli więc szukacie sprawdzonych przepisów na te pyszności, zapraszam Was na kulinarną podróż.
Pierwszy raz, kiedy przygotowałam ciasto pomarańczowe pamiętam jak dziś. Był weekend majowy a ja miałam jechać na grilla. Pomyślałam, że fajnie byłoby coś ze sobą zabrać. Nie chciałam jednak robić żadnego ciasta z kremem, w obawie o to, że nie każdemu mogłoby ono przypaść do gustu. Tak natknęłam się na przepis na ciasto pomarańczowe. Uznałam je za idealne i przygotowałam po raz pierwszy. Efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Ciasto okazało się być miękkie i delikatne, o wyrazistym owocowym zapachu.
Ciasto pomarańczowe - składniki
Masło ( 200g), jajka (5 szt.), cukier (190g), sok pomarańczowy (100 ml), skórka pomarańczowa ( z dwóch pomarańczy), mąka (330g), proszek do pieczenia (1 łyżeczka).
Lukier: cukier puder (3/4 szklanki), sok pomarańczowy (4-5 łyżek) opcjonalnie kilka plastrów pomarańczy do dekoracji.
Ciasto pomarańczowe - sposób przygotowania
Ciasto pomarańczowe nie wymaga szczególnych umiejętności, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca. Zanim jednak przejdziemy do przygotowania go krok po kroku, pamiętajcie by wyjąć potrzebne składniki z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem, by były w temperaturze pokojowej.
1. Na początek w garnku na małym ogniu roztapiamy masło i odstawiamy je do wystygnięcia.
2. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do nich cukier. Miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy.
3. Pomarańcze sparzamy i ścieramy z nich skórkę na tarce o najmniejszych oczkach. Następnie wyciskamy ok. 100 - 200 ml soku i dodajemy do masy jajecznej razem ze skórką.
4. Dodajemy roztopione masło.
5. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy do połączenia składników.
6. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli.
7. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy trzepaczką lub szpatułką.
8. Wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się ta o wymiarach 10-32cm.
9. Pieczemy przez 45-50 min. w 170 stopniach (góra - dół, z termoobiegiem) do suchego patyczka.
10. Przestudzone ciasto lukrujemy lukrem przygotowanym wg powyższego przepisu. Tu zalecam stopniowe dodawanie soku do cukru pudru, aby nie był on zbyt rzadki.
Jestem przekonana, że jak wspomniałam efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania i podobnie jak ja będziecie je często przygotowywać dla swoich bliskich.
Tymczasem pora na drugi przepis z ciastem marchewkowym w roli głównej. Robiłam je dopiero pierwszy raz, ale już wiem, że nie ostatni. Nie przypuszczałam bowiem, że zachwyci mnie ono głębią smaku, aromatem korzennych przypraw i tym pysznym kremem. Dotychczas nie dostrzegałam drzemiącego w nim potencjału, a tu proszę taka niespodzianka. Jeśli więc szukacie idealnego ciasta w niepowtarzalnym klimacie musicie je wypróbować. Gwarantuję, że nie pożałujecie! Nie pozostaje mi nic innego, jak podzielić się z Wami przepisem i sposobem przygotowania. Zaczynamy!
Ciasto marchewkowe - składniki
mąka pszenna (250g), olej roślinny (180 ml), jajka (4 sztuki - duże; 5 sztuk - małe), tarta marchew (300g), mus jabłkowy (120 g) ja dałam dżem jabłkowy domowej roboty, cukier (150 g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki), soda oczyszczona (1 łyżeczka), ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) ja dałam aromat do ciasta, przyprawy: cynamon (1,5 łyżeczki), sól (0,5 łyżeczki), imbir (0,5 łyżeczki), gałka muszkatołowa ( 1/4 łyżeczki).
Krem maślany - składniki
serek śmietankowy do smarowania (250g)
masło (150g)
cukier puder (150g)
ekstrakt z wanilii ( 1 łyżeczka)
opcjonalnie orzechy włoskie / u mnie skórka pomarańczowa.
Ciasto pomarańczowe - sposób przygotowania
1. Mąkę ( 250g) połącz z proszkiem do pieczenia (2 łyżeczki), sodą (1 łyżeczka) i solą (0,5 łyżeczki). Dorzuć cynamon (1,5 łyżeczki), imbir (0,5 łyżeczki), gałkę muszkatołową (1/4 łyżeczki) i ekstrakt waniliowy.
2. Zetrzyj marchew (3 szklanki) na grubszych oczkach. Odciśnij jeśli jest zbyt soczysta.
3. Do marchewki wbij jajka.
4. Dodaj cukier.
5. Wlej olej roślinny.
6. Dodaj mus jabłkowy.
7. Wymieszaj mokre składniki z suchymi.
8. Wyłóż blachę (35cm x 25 cm) papierem do pieczenia i wylej ciasto. Piecz w 175 stopniach przez 30 minut do suchego patyczka.
9. Przekrój ciasto na pół.
10. Przygotuj krem. Weź serek śmietankowy, masło i cukier puder. Serek ubijaj na średnich obrotach. Dodaj masło i miksuj do całkowitego połączenia. Wsyp cukier i ekstrakt waniliowy i ubij na gładki krem.
11. Ostudzone ciasto przełóż kremem. Posmaruj wierzch i udekoruj orzechami lub skórką pomarańczową.
Mam nadzieję, że zainspiruję Was do tworzenia domowych wypieków. Niezależnie, na którą propozycję się zdecydujecie dostarczycie bliskim przyjemności. Obie receptury możecie modyfikować i urozmaicać. Zachęcam Was do eksperymentowania i dzielenia się efektami.
Marzy mi się takie pyszne ciasto 😊
OdpowiedzUsuń