Ciasto ucierane z rabarbarem posypane cukrem pudrem
W moim przydomowym ogródku do dzisiaj rósł sobie niezwykle urodziwy rabarbar. Pomyślałam, że szkoda by się zmarnował, więc posłużył mi, jako składnik ciasta. Jeszcze chwila i stałby się zbyt dojrzały, a przez to twardy i włóknisty. Jeśli więc macie ochotę na delikatne, puszyste ciasto z soczystymi kawałkami rabarbaru i słodką posypką z cukru pudru to koniecznie wypróbujcie tą idealną propozycję na leniwe popołudnie przy filiżance kawy lub herbaty.
Przepis na ciasto ucierane zadomowił się u mnie na dobre. Jest nie tylko klasykiem wśród wypieków ale również uniwersalnym rozwiązaniem, pozwalającym mi modyfikować je na wiele sposobów. Ciasto ucierane bowiem daje mi mnóstwo możliwości - mogę zmieniać nie tylko owoce, ale również przyprawy i dodatki. Dziś postawiłam jak już wspomniałam na prostotę i klasyczne połączenie maślanego ciasta z dodatkiem kwaśnego rabarbaru. Aby złagodzić kwaskowość rabarbaru możecie oprószyć go cukrem przed dodaniem do ciasta lub jak ja posypać cukrem pudrem wierzch ciasta, dzięki czemu uzyskacie balans smaku.
Ciasto ucierane jest chyba jednym z najłatwiejszych ciast. Kluczowe jest tu staranne ubicie masła z dodatkiem cukru, na puszystą i lekką konsystencję, tak by ciasto po upieczeniu było delikatne i lekkie. Choć wypiek ten nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności to efekt końcowy jest imponujący.
Poniżej zostawiam Wam szczegółowe kroki, jak przygotowywałam ów wypiek, byście mogły przygotować go własnoręcznie i cieszyć się jego smakiem.
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g masła (w temp. pokojowej)
160 g cukru lub cukru pudru
szczypta soli
4 jajka
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
Rabarbar
ok. 300 g rabarbaru (umytego i pokrojonego)
Dodatkowo
Cukier puder do posypania po upieczeniu
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie składników
Zanim zaczniecie przygotowywać ciasto, zadbajcie by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Jest to niezwykle ważne w przypadku ciast ucieranych, ponieważ dzięki temu lepiej się łączą i pozwalają na uzyskanie puszystego, lekkiego ciasta.
Następnie umyjcie, osuszcie i pokrójcie rabarbar na kawałki np. o długości ok. 2-3 cm. Jeśli Wasz rabarbar jest młody, nie musicie go obierać. Usuńcie tylko grubsze, włókniste części. Odmierzcie również suche składniki takie jak mąka pszenna, mąka ziemniaczana i proszek do pieczenia.
2. Ucieranie masła z cukrem
Umieśćcie masło i cukier w misce i zacznijcie ucierać, tak by masa była jasna, puszysta i lekka. Możecie użyć cukru do wypieków, kryształu lub cukru pudru. Ten ostatni sprawi, że ucieranie zajmie mniej czasu i przebiegnie w łatwiejszy sposób. Następnie dodajcie szczyptę soli oraz łyżeczkę cukru waniliowego (opcjonalnie).
Do utartego masła z cukrem dodajcie jajko, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym z nich. Wówczas masa się Wam nie zważy i pozostanie jednolita. Jeśli jednak zauważycie, że masa zaczyna się rozdzielać możecie dodać łyżkę mąki, co pomoże połączyć składniki.
4. Dodanie suchych składników:
Nadeszła pora byście do masy dodały suche składniki, które uprzednio przygotowałyście sobie w osobnym naczyniu. Mowa tu o mące pszennej, ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia. Stopniowo dodajcie je do masy, delikatnie mieszając szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Nie róbcie tego jednak zbyt długo aby nie straciło ono puszystości.
Przygotuj prostokątną formę do pieczenia. Najlepiej sprawdzi się ta o wymiarach 20x30 cm. Wyłóżcie ją papierem do pieczenia, przełóżcie ciasto, równomiernie je rozprowadźcie i wygładźcie wierzch.
6. Dodanie rabarbaru:
Na wierzchu ułóżcie kawałki rabarbaru, delikatnie wciskając je w masę. Możecie oprószyć go cukrem przed dodaniem do ciasta.
7. Pieczenie:
Wstawcie ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczcie przez około 45-60 minut. Po tym czasie sprawdźcie, czy ciasto jest gotowe – wbijając w nie patyczek do szaszłyków lub wykałaczkę. Jeśli patyczek będzie suchy, bez śladów surowego ciasta, wypiek jest gotowy.
8. Wykończenie:
Wystudźcie ciasto i dopiero jak ostygnie, posypcie je cukrem pudrem, tworząc białą warstwę.
A Wy pieczecie ciasta ucierane z rabarbarem? A może wolicie z dodatkiem innych owoców sezonowych? Podzielcie się, które ciasto jest Waszym faworytem o tej porze roku?
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)