Zawijany tort z kremem pomarańczowo - jajecznym
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i testować, coraz to nowe przepisy. Tym razem z okazji moich urodzin (okrągłych, bo 40 tych), przygotowałam niezwykle smaczny i efektowny tort biszkoptowy z delikatnym, piankowym kremem pomarańczowym. To nie tylko ciekawe połączenie biszkoptu i pomarańczowego kremu, ale również nietradycyjna forma w postaci pionowych pasków, które dodają mu wyjątkowego charakteru.
Ciasto biszkoptowe - przepis
Do przygotowania ciasta biszkoptowego potrzebujecie 4 jajek, 3 łyżek wody, 1/3 szklanki cukru = 75 g cukru, 1 szklankę mąki =125 g mąki, szczyptę soli, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz 1 łyżki kakao.
Ciasto biszkoptowe - sposób przygotowania
1. Oddzielamy żółtka od białek. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli oraz 3 łyżki wody. 3. Stopniowo dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, nieprzerwanie ubijając. 4. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie mieszamy 5. Łączymy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao, po czym wsypujemy do masy jajecznej i miksujemy na wolnych obrotach do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 6. Blachę z piekarnika (30 x 40 ) wykładamy papierem do pieczenia a następnie rozsmarowujemy ciasto. 7. Pieczemy ok.15 min. w temp. 170 stopni. 8. Upieczone ciasto odklejamy od papieru do pieczenia i studzimy na drugim arkuszu papieru.
Krem pomarańczowo - jajeczny - składniki
* 4 płaskie łyżeczki żelatyny * 3 pomarańcze * sok pomarańczowy * 4 żółtka * 1/3 szklanki cukru = 75 g cukru * 550 g słodkiej śmietanki 30-36%
Krem pomarańczowo - jajeczny - sposób przygotowania
1. Żelatynę namaczamy w 1/3 szklanki wody. 2. Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, tak by uzyskać 250 ml. Ewentualne braki uzupełniamy sokiem pomarańczowym. 3. Trzecią pomarańczę obieramy ze skóry i kroimy owoc na drobne kawałki. 4. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. 5. Następnie cienkim strumieniem wlewamy sok pomarańczowy i miksujemy. 6. Podgrzewamy żelatynę i również powoli dodajemy do masy. Łączymy do uzyskania jednolitej konsystencji. 7. Otrzymaną w ten sposób masę wstawiamy do lodówki. 8. W tym czasie na sztywno ubijamy 250 ml śmietany i mieszamy ją z masą pomarańczowo - jajeczną, jednocześnie dodając kawałki pomarańczy. Uwaga: w pierwowzorze do śmietany nie dodaje się cukru, jednak ja dodałam cukier puder, tak by była słodka.
Sposób składania ciasta
1. Kroimy biszkopt wzdłuż na pasy o szerokości ok. 5 cm. 2.Wykładamy na ciasto masę, odczekując aż trochę zastygnie. 3. Zwijamy pierwszy pasek w roladę i ustawiamy na środku patery. 4. Kolejne paski owijamy wokół pierwszego, rozpoczynając tam, gdzie skończył się poprzedni. 5. Chłodzimy ciasto przez ok. 2 godziny. 6. Po tym czasie ubijamy pozostałą część śmietany i smarujemy nią wierzch i boki ciasta. 7. Na sam koniec dowolnie dekorujemy ciasto. Ja w przypadku pierwszego ciasta zdecydowałam się na bardzo minimalistyczną dekorację z dodatkiem pomarańczy. W drugim natomiast przeważała śmietana oraz złote, cukrowe kuleczki.
Voila! I tak finalnie prezentuje się ciasto, które nie tylko oryginalnie wygląda, ale i nietuzinkowo wygląda. Jeśli więc macie dosyć tradycyjnych ciast koniecznie wypróbujcie. Oryginalny przepis znajdziecie na blogu Domowe Wypieki. U mnie przepis zmodyfikowany. Do sięgnięcia po oba zachęcam. Jeśli pokusicie się przygotować to ciasto podzielcie się w komentarzu rezultatami.
Wygląda bardzo ciekawie :) Unikam slodyczy, więc raczej nie zrobię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Przy drugim podejściu wyglądał znacznie lepiej. A jak smakował ...
Usuń