Słodkie wypieki: jagodzianki, kruche ciasteczka, drożdżówki, muffinki i ciasto ucierane

Dawno nie było żadnego posta z kategorii kulinarnych, więc pomyślałam sobie, że podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami. Tym razem jednak nie ograniczę się wyłącznie do jednego, lecz będzie ich kilka. Na początek jednak wróćmy jeszcze do mojego urlopu, podczas którego po raz pierwszy w życiu byłam na jagodach. To właśnie te owoce zainspirowały mnie do przygotowania jagodzianek z kruszonką. O tej porze trudno o świeże owoce, ale można znaleźć w sklepach dżemy jagodowe, gdybyście chciały nawet o tej porze roku, delektować się smakiem tych pysznych bułeczek.


Ja do ich przygotowania wykorzystałam jagody pochodzące ze słoika, bo zaraz tego samego dnia po ich zebraniu, zasypałam je cukrem. W momencie, gdy robiłam bułeczki, jagody zdążyły już puścić sok. Musiałam więc odsączyć owoce przed włożeniem ich do jagodzianek. W żaden sposób nie wpłynęło to na jakość moich drożdżówek. Były naprawdę przepyszne. 

Jagodzianki z kruszonką - porcja na 10 sztuk

Ciasto drożdżowe

25 g drożdży 

1/2 szklanki mleka 

szklanka mąki 

1/4 szklanki

1 jajko

70 g masła

szczypta soli

Dodatkowe składniki:

Dżem jagodowy lub świeże jagody

mąka ziemniaczana w przypadku świeżych owoców

2 łyżki mleka i 1 żółtko

Kruszonka

4 łyżki mąki 

20 g zimnego masła 

1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania: 

Na początek należy przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i tyle samo mąki. Zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem a następnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 minut, tak by składniki kilkukrotnie zwiększyły swoją objętość. 

Pozostałe składniki - mąkę, sól oraz cukier - wymieszać. Wlać rozczyn. Dodać jajko i wyrabiać przez ok. 10 minut. Następnie wlać roztopione a następnie wystudzone masło. Wyrabiać przez kolejne 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godz. W tym czasie ma ono dwukrotnie powiększyć swoją objętość. 

Po tym czasie, umieścić ciasto na stolnicy oprószonej mąką a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich formować owalny placek o grubości ok. 1 cm. i nakładać łyżkę dżemu lub świeżych jagód wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Skleić ze sobą szczelnie brzegi i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 minut. W tym czasie posmarować wierzch bułek żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Jeśli chodzi o drugi przepis to sięgnęłam po niego spontanicznie. W domu nie było nic słodkiego, droga do sklepu była daleka, bo najbliższy sklep został zamknięty ze względu na późną porę. Poza tym chciałam wypróbować kupiony rękaw cukierniczy, o którym pisałam w jednym z wcześniejszych postów.

PATRZ: 5 rzeczy do zrobienia we wrześniu 

Przygotowałam jedne z najprostszych a zarazem najpyszniejszych kruchych ciasteczek. Jestem pewna, że wszyscy doskonale znamy ten smak z dzieciństwa, choć może nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu a niezbędne składniki znajdą się w każdym domu. 

Kruche ciasteczka - porcja 35 sztuk

140 g masła

50 g cukru pudru 

1 jajko 

1,5 łyżeczki cukru waniliowego 

200 g mąki 

szczypta soli

Sposób przygotowania: 

Masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dość dużej gwiazdki, bo ciasto jest gęste i trudno jest je wycisnąć przy użyciu zbyt małej. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, by były rumiane. 

W międzyczasie, zanim opublikuję tu przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem, odsyłam Was do moich sprawdzonych przepisów, które możecie dowolnie modyfikować używając do tego różnych owoców lub dodatków w przypadku muffinek. Efekt jest zawsze rewelacyjny, o czym możecie przekonać się same.

Ciasto ucierane z jagodami i kruszonką

PATRZ: Ciasto ucierane z owocami i kruszonką

PATRZ: Muffinki z rodzynkami

Muffinki z borówkami

A tymczasem przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem. Ja do ich przygotowania użyłam dżemu o smaku owoców leśnych, który ma taką galaretowatą konsystencję, co sprawiło że z niektórych bułeczek lekko wypłynął. Na szczęście nie okazały się być  one kulinarną klapą. Wszyscy się nimi zajadali a nazajutrz były jeszcze pyszniejsze. Następnym razem dla jeszcze lepszego rezultatu wykorzystam do nich twardą marmoladę.

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem - porcja na 15 sztuk

550 g mąki

30 g drożdży

45 g roztopionego masła

1 szklanka mleka

1 jajko

2 żółtka

3 łyżki cukru

0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo: 

1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania

cukier puder i woda do przygotowania lukru 

Sposób przygotowania

Przygotowanie bułeczek rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Potrzebujemy w tym celu 15 g drożdży, łyżkę cukru, 1/4 szklanki mleka i 3 łyżki mąki. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Składniki na rozczyn odejmujemy od powyższych składników.

Mąkę mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy. Na koniec wlewamy roztopione masło. Wyrabiamy by ciasto było miękkie i elastyczne. Formujemy kulkę i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. do podwojenia objętości. Po tym czasie chwilę wyrabiamy i dzielimy na części o wadze 65 g. Każdą z części spłaszczamy, nakładamy łyżeczkę nadzienia i szczelnie sklejamy. 

Bułki odkładamy do wyrośnięcia na papier do pieczenia na ok. 20-40 minut. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 22-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu polewamy lukrem. 

Jak Wam się podoba taka tematyka postów? Chcecie częściej tego typu posty ze sprawdzonymi przepisami?


Komentarze

  1. Takie smakowitości u ciebie a ja dziś akurat dietę zaczęłam ;)
    Miłego dnia ♥
    Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam na nowy post! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Internetowa wyszukiwarka ofert pracy

POSTAW KAWĘ

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Copyright © Magda bloguje