Słodkie wypieki: jagodzianki, kruche ciasteczka, drożdżówki, muffinki i ciasto ucierane
Dawno nie było żadnego posta z kategorii kulinarnych, więc pomyślałam sobie, że podzielę się z Wami moimi sprawdzonymi przepisami. Tym razem jednak nie ograniczę się wyłącznie do jednego, lecz będzie ich kilka. Na początek jednak wróćmy jeszcze do mojego urlopu, podczas którego po raz pierwszy w życiu byłam na jagodach. To właśnie te owoce zainspirowały mnie do przygotowania jagodzianek z kruszonką. O tej porze trudno o świeże owoce, ale można znaleźć w sklepach dżemy jagodowe, gdybyście chciały nawet o tej porze roku, delektować się smakiem tych pysznych bułeczek.
Jagodzianki z kruszonką - porcja na 10 sztuk
Ciasto drożdżowe
25 g drożdży
1/2 szklanki mleka
szklanka mąki
1/4 szklanki
1 jajko
70 g masła
szczypta soli
Dodatkowe składniki:
Dżem jagodowy lub świeże jagody
mąka ziemniaczana w przypadku świeżych owoców
2 łyżki mleka i 1 żółtko
Kruszonka
4 łyżki mąki
20 g zimnego masła
1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Na początek należy przygotować rozczyn. Rozkruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru i tyle samo mąki. Zalać ciepłym ale nie gorącym mlekiem a następnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 25 minut, tak by składniki kilkukrotnie zwiększyły swoją objętość.
Pozostałe składniki - mąkę, sól oraz cukier - wymieszać. Wlać rozczyn. Dodać jajko i wyrabiać przez ok. 10 minut. Następnie wlać roztopione a następnie wystudzone masło. Wyrabiać przez kolejne 5 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 - 2 godz. W tym czasie ma ono dwukrotnie powiększyć swoją objętość.
Po tym czasie, umieścić ciasto na stolnicy oprószonej mąką a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej z nich formować owalny placek o grubości ok. 1 cm. i nakładać łyżkę dżemu lub świeżych jagód wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Skleić ze sobą szczelnie brzegi i ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 25 minut. W tym czasie posmarować wierzch bułek żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypać kruszonką. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeśli chodzi o drugi przepis to sięgnęłam po niego spontanicznie. W domu nie było nic słodkiego, droga do sklepu była daleka, bo najbliższy sklep został zamknięty ze względu na późną porę. Poza tym chciałam wypróbować kupiony rękaw cukierniczy, o którym pisałam w jednym z wcześniejszych postów.
PATRZ: 5 rzeczy do zrobienia we wrześniu
Przygotowałam jedne z najprostszych a zarazem najpyszniejszych kruchych ciasteczek. Jestem pewna, że wszyscy doskonale znamy ten smak z dzieciństwa, choć może nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że do ich przygotowania potrzeba niewiele czasu a niezbędne składniki znajdą się w każdym domu.
Kruche ciasteczka - porcja 35 sztuk
140 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
200 g mąki
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Masło ucieramy z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz szczyptę soli i miksujemy na gładką masę. Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dość dużej gwiazdki, bo ciasto jest gęste i trudno jest je wycisnąć przy użyciu zbyt małej. Wyciskamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut, by były rumiane.
W międzyczasie, zanim opublikuję tu przepis na bułeczki drożdżowe z nadzieniem, odsyłam Was do moich sprawdzonych przepisów, które możecie dowolnie modyfikować używając do tego różnych owoców lub dodatków w przypadku muffinek. Efekt jest zawsze rewelacyjny, o czym możecie przekonać się same.
Ciasto ucierane z jagodami i kruszonką |
PATRZ: Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
PATRZ: Muffinki z rodzynkami
Muffinki z borówkami |
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem - porcja na 15 sztuk
550 g mąki
30 g drożdży
45 g roztopionego masła
1 szklanka mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko + 1 łyżka mleka do posmarowania
cukier puder i woda do przygotowania lukru
Sposób przygotowania
Przygotowanie bułeczek rozpoczynamy od zrobienia rozczynu. Potrzebujemy w tym celu 15 g drożdży, łyżkę cukru, 1/4 szklanki mleka i 3 łyżki mąki. Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, ciepłe mleko oraz mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut. Składniki na rozczyn odejmujemy od powyższych składników.
Bułki odkładamy do wyrośnięcia na papier do pieczenia na ok. 20-40 minut. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy ok. 22-25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystygnięciu polewamy lukrem.
Jak Wam się podoba taka tematyka postów? Chcecie częściej tego typu posty ze sprawdzonymi przepisami?
Takie smakowitości u ciebie a ja dziś akurat dietę zaczęłam ;)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia ♥
Mój blog ♥ Serdecznie zapraszam na nowy post! Pozdrawiam.