Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty z bloga Daylicooking

Drogie moje, te z Was, które śledzą już od jakiegoś czasu mojego bloga a do tego z uwagą czytają zamieszczane tu posty, z pewnością wiedzą że odnalazłam w sieci inspirujący blog kulinarny autorstwa Małgorzaty Kijowskiej - Daylicooking. Nie wiem jak to się dzieje ale niemal każdy zamieszczany tam wpis idealnie wpisuje się w mój gust. Piszę, że niemal każdy, ponieważ sięgam wyłącznie po te przepisy, które nie zawierają w swoim składzie wieprzowiny, wołowiny bądź drobiu. Jak część z Was z pewnością już wie, jadam wyłącznie ryby, pomijając wszystko to o czym pisałam powyżej. Od momentu, gdy radykalnie zmieniłam swoją dotychczasowy sposób żywienia, zaczęłam samodzielnie przygotowywać posiłki dla siebie i tych członków mojej rodziny, którzy mają ochotę spróbować czegoś nowego. By w kuchni na dobre nie zadomowiła się nuda, staram się co rusz poszukiwać coraz to nowych przepisów, które urozmaicą moją kuchnię. Taką prawdziwą skarbnicą jest właśnie wspomniany przeze mnie już blog. Właśnie nim inspirowałam się przygotowując kotleciki w zupełnie innej odsłonie niż te, które znałam dotychczas. Jeśli zatem jesteście ciekawe, co pysznego pojawiło się u mnie tym razem gorąco zapraszam do czytania. 

Buraczkowe kotlety z kaszy jaglanej z surówką z młodej kapusty


Zapewniam Was, że danie to jest naprawdę smaczne a przy tym na tyle proste, że poradzi sobie z nim każdy. Autorka bloga Daylicooking - Małgorzata Kijowska pisze że zamiast buraczków można zastosować także inne warzywa, takie jak chociażby marchewkę. Z pewnością wkrótce sama się przekonam jak smakują także i w tej odsłonie. Tymczasem pozostanę w temacie buraczkowych kotletów, których bazą jest kasza jaglana a idealnym dopełnieniem surówki. 



Składniki:

200 g błyskawicznych płatków jaglanych 

3 średnie buraczki 

1 większa cebula

3 duże ząbki czosnku

3 łyżki oleju

2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 jajko

sól i pieprz do smaku

bułka tarta do panierowania

olej do smażenia



Buraczki dokładnie myjemy i gotujemy ( w skórce) do miękkości. Studzimy, obieramy a następnie ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Płatki jaglane gotujemy w 1/2 l wody z dodatkiem soli. Studzimy. Cebulę oraz czosnek obieramy, siekamy po czym szklimy na oleju. Ugotowane i wystudzone płatki mieszamy z buraczkami, czosnkiem oraz cebulą. Dodajemy jajko i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotleciki według uznania, delikatnie je spłaszczając. Panierujemy je w bułce tartej i smażymy na rumiano na średnio rozgrzanym oleju. 

Autorka bloga Daylicooking zapewnia, że najlepiej smakują z dodatkiem surówki i ma rację. Same się przekonacie, jeśli tylko zadacie sobie trud by je własnoręcznie przygotować. Zapewniam Was, że warto.  Proponuje przepis na surówkę z młodej kapusty, która smakuje obłędnie. 

Surówka z młodej kapusty


Składniki:

mała główka młodej kapusty

3-4 średnie marchewki

mały pęczek szczypiorku

sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

1 łyżeczka cukru

sok z cytryny do smaku


Kapustę obieramy z zewnętrznych liści. Szatkujemy wedle uznania. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubej jarzynowej tarce. Szczypiorek siekamy. Wszystko łączymy w misce, doprawiając solą, cukrem, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Mieszamy dokładnie a następnie wstawiamy na chwilę do lodówki. 


Zapewniam Was, że danie to idealnie pasuje na lato, kiedy pod ręką mamy zdrowe, przez siebie wyhodowane warzywa. Ta niezwykła kombinacja smaków naprawdę jest zjawiskowa. Przekonacie się o tym, jak tylko spróbujecie. 



Znalezione obrazy dla zapytania smacznego


Jak Wam się podoba taka propozycja obiadu? 
Lubicie eksperymenty w kuchni?

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Internetowa wyszukiwarka ofert pracy

POSTAW KAWĘ

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Copyright © Magda bloguje