Truskawkowe propozycje w menu
Drogie moje, weekend w pełni a przy tym sam szczyt sezonu truskawkowego. Grzechem więc było by nie poświęcić im uwagi, zwłaszcza że cieszą się one ogromną popularnością ze względu na smak i aromat. Doskonale pasują zarówno do deserów, owocowych i wytrawnych sałatek czy orzeźwiających smoothie. Truskawki są przy tym soczyste, zawierają dużo wody i stanowią doskonałe źródło witaminy C.
Zdjęcie: Źródło |
LODY TRUSKAWKOWE Z ARBUZEM I MIĘTĄ
SKŁADNIKI: 2 szklanki umytych truskawek, 2 szklanki arbuza bez pestek, kilka listków mięty, sok z połowy limonki. Opcjonalnie: Jogurt naturalny.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy blendera, a następnie uzyskaną masę przelewamy do foremek do lodów i schładzamy w zamrażarce, najlepiej przez całą noc.
W ostatnich dniach temperatura dawała się we znaki. Miło było więc wówczas sięgnąć po smaczne, aromatyczne owoce nie koniecznie tylko w jednej, tej najprostszej postaci. Była to okazja ku temu, by przygotować z nich orzeźwiające napoje no i oczywiście pyszne lody, na które przepis znajdziecie powyżej. Warto w tym miejscu zaznaczyć, że jest to deser idealny, ponieważ dostarcza znacznie mniej kalorii. Przyczyna jest prosta. Nie dodaje się do niego cukru, śmietany a nawet mleka, dlatego z pewnością przypadnie do gustu osobom dbającym o formę przed zbliżającymi się wakacjami. Świetnie natomiast komponuje się z dodatkiem arbuza, który zapewnia porządną dawkę orzeźwienia. Propozycja ta jest na tyle prosta w przygotowaniu, że poradzi sobie każdy bez względu na umiejętności, zyskując jednocześnie nietypowe połączenie smaków.
Lody to jednak nie wszystko, co możecie zrobić przy użyciu truskawek. Z pewnością same nie raz piekłyście jakieś pyszne ciasto, dodając do niego właśnie te owoce. Ja ostatnio pokochałam tarty. Nie jest trudno domyślić się dlaczego. Są one bowiem nie tylko proste i szybkie w przygotowaniu ale także świetnie wyglądają i pysznie smakują. Podstawą każdej tarty jest kruche ciasto, do którego potrzeba: 200 g mąki, 115 g masła, 1-2 łyżek cukru pudru, 1 żółtka i ewentualnie odrobiny soku z cytryny. Samo przygotowanie polega jedynie na połączeniu wszystkich składników ze sobą, zagnieceniu w kulę a następnie zawinięciu w folię i schłodzeniu przez 30 - 60 minut. Pozostaje już potem tylko upiec ciasto w temp. 180 stopni przez 20-25 minut i odstawić do wystygnięcia.
TARTA Z TRUSKAWKAMI
W tym samym czasie możemy przygotować sobie jeden z najprostszych kremów. Potrzeba do niego naprawdę niewiele składników, bo zaledwie 250 g serka mascarpone oraz 2 tabliczki białej czekolady a smak z pewnością przypadnie Wam i Waszym gościom do gustu.
Zdjęcie: źródło |
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, po czym przelewamy ją do miski z mascarpone, cały czas miksując. Po dokładnym połączeniu składników, otrzymany krem schładzamy w lodówce przez około 60 minut. Po upływie tego czasu wykładamy go na wcześniej upieczony spód. Dekorujemy przy użyciu owoców. Ja polecam tu sięgnąć po truskawki. Posypujemy listkami mięty albo skórką z cytryny i cukrem pudrem.
Post uznałabym za niekompletny gdyby zabrakło w nim jednego z najbardziej oczywistych połączeń - truskawek i czekolady.
TARTA Z TRUSKAWKAMI I CZEKOLADĄ
Zdjęcie: Źródło |
SKŁADNIKI: SPÓD: 100 g masła, 120 g mąki orkiszowej lub pszennej, 30 g kakao, 1 żółtko, 50 g cukru kokosowego. NADZIENIE: tabliczka gorzkiej czekolady, 40 g masła, puszka mleka kokosowego, 3 łyżki syropu klonowego oraz szklanka truskawek.
PRZYGOTOWANIE: W przypadku spodu postępujemy identycznie jak w przepisie powyżej. Pozostaje więc kwestia nadzienia. W rondelku rozpuszczamy mleko kokosowe z dodatkiem czekolady i syropu klonowego. Ważne jest by masa uzyskała jednolitą konsystencję. Wówczas zdejmujemy rondelek z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie rozprowadzamy krem na wcześniej upieczonym, chłodnym spodzie. Wstawiamy do lodówki by stężał. Dekorujemy truskawkami i ponownie schładzamy ( min. przez godzinę ). Ciasto podajemy posypane wiórkami kokosowymi albo posiekanymi pistacjami.
No a na sam koniec pozostawiłam sobie napój, toteż każdy z pewnością pośród propozycji znajdzie coś dla siebie. Zwłaszcza kiedy dodam, że bohater dzisiejszego posta ( czyt. truskawki ) ma ogromne pokłady witaminy C, przez co przewyższa nawet takie owoce jak cytryna czy grejpfrut. Dodatkowo zawiera witaminę PP, która wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu i zapobiega chorobom serca. Poza tym to prawdziwa kopalnia soli organicznych, przyczyniających się do poprawy przemiany materii.
TRUSKAWKOWY SMOOTHIE Z BANANEM
Zdjęcie: Źródło |
SKŁADNIKI: 200 g truskawek, 1 banan, 1/2 szklanki zimnego mleka, 2 łyżki jogurtu naturalnego i 1 łyżka cukru.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Truskawki myjemy a następnie usuwamy z nich szypułki. Razem z bananem umieszczamy je na godzinę w zamrażalniku, pamiętając by wcześniej usunąć z niego skórkę. Po upływie tego czasu wszystkie składniki razem miksujemy i gotowe.
A jakie pyszności Wy przygotowujecie w sezonie truskawkowym?
Macie jakieś sprawdzone receptury?
Tarta mnie kusi, wygląda tak, że tylko ręke wyciągnąć po taki kawałeczek :) Szkoda, że truskawki są tak krótko, trzeba się najeść tak, żeby starczyło na całą zimę :)
OdpowiedzUsuńja robię sobie głównie truskawkowe koktajle, właśnie z bananem, mlekiem lub innym nabiałem, czasami z zatopionymi bezami - mniammm
OdpowiedzUsuńNigdy nie dodawałam bez :)
UsuńZrobiłam wczoraj ciasto z truskawkami i pianką, które zniknęło w mgnieniu oka :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam też koktajle, ale bez dodatku banana. Szkoda, że w tym roku tak krótko będą truskawki, przez suszę :(
Też miałam coś upiec ale nie miałam czasu :)
Usuńale robisz smaka :-) ale takiego koktajla zaraz sobie zrobię :-)
OdpowiedzUsuńWszystko wyglada taaaaak apetycznie ❤️
OdpowiedzUsuńsame pyszności!:)
OdpowiedzUsuńświetna sprawa! wypróbuję wszystkie :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
ooo uwielbiam truskawki! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam truskawki :) Lody truskawkowe z arbuzem i miętą wyglądają obłędnie, muszę takie zrobić :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Great items Really interesting post...thx for sharing! xx
OdpowiedzUsuńThese photos are amazing! I'd like to cook all dishes now. Thanks for sharing!
OdpowiedzUsuńwith ♥ by Masha | BRIGHT QUIETNESS
Boże kocham truskawki <3! Na pewno coś sprawdzę z twoich propozycji:D
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
Uwielbiam koktajle z truskawek <3
OdpowiedzUsuńLodami podbiłaś moje serce <3
OdpowiedzUsuńCałe życie nie jadłam truskawek, a od jakichś 3 lat normalnie napaść się nie mogę. Bananowo-truskawkowe smoothie to istne niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń