Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Drogie moje, jeszcze nie tak dawno temu rozpoczął się sezon truskawkowy. Obiecałam sobie wówczas, że bardzo szybko sięgnę po nie, dodając do pysznych owocowych ciast. Tymczasem jednak pałaszowałam je głównie w tej najprostszej postaci. Nie pokusiłam się nawet o przygotowanie shake'a truskawkowego, który tak uwielbiam a co dopiero upieczenie ciasta. Grzechem jednak było by, gdyby sezon truskawkowy dobiegł końca a ja nadal nie zrealizowałabym swojego postanowienia. Dzisiaj więc wreszcie zmobilizowałam się i mam dla Was propozycję przepysznego ciasta na które przepis odnalazłam na blogu Moje Wypieki, a pochodzi z książki Agaty Królak - " Ciasta, ciastka i takie tam." Początkowo oczywiście jak zawsze miałam pewne obawy, czy wyjdzie ono tak jakbym sobie tego życzyła. Szybko jednak okazało się, że jestem na dobrej drodze do pysznego ciasta mimo stawianych dopiero w tej dziedzinie pierwszych kroków.
CIASTO UCIERANE Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ
Zatem moje drogie, jeżeli poszukujecie innego przepisu niż ten na tradycyjną propozycję na kruchym cieście z dodatkiem sezonowych owoców, ten jest wręcz dla Was stworzony. Przygotowane według niego ciasto jest naprawdę imponujące a przy tym miękkie, z ogromną ilością owoców. Roztacza wokół siebie smakowity maślany aromat, połączony ze świeżymi truskawkami oraz dopiero co upieczonej kruszonki. Zapewniam Was, że ciasto jest naprawdę pyszne. Mówię to nie tylko sugerując się jego wpływem na moje własne kubki smakowe lecz również opinią mojego wybrednego brata, który pochłaniał kawałek za kawałkiem.
W tym miejscu chcę Wam powiedzieć, że do przygotowania tego ciasta nie musicie tak jak ja dodawać truskawek. Nie wszyscy przecież chcą lub mogą je jeść, dlatego z powodzeniem możecie zastąpić je każdymi innymi owocami sezonowymi.
* Zamiast świeżych owoców można do ciasta dodać mrożone. Ważne jest jednak to, by nie rozmrażać ich przed dodaniem do ciasta. Oprószamy je mąką ziemniaczaną i dopiero układamy na cieście. Wskazane jest wówczas trochę dłuższe pieczenie niż kiedy dodamy świeże. Jego gotowość tradycyjnie sprawdzamy przy użyciu patyczka do szaszłyków, który ma być suchy po wyjęciu go z ciasta.
Zanim zaczniemy przygotowywać ciasto należy zadbać o to, by wszystkie składniki posiadały tę samą, pokojową temperaturę.
1. Odmierzamy 200 g mąki pszennej, 40 g mąki ziemniaczanej oraz 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
a następnie odstawiamy na bok.
2. Przygotowujemy miskę miksera oraz mikser. Wewnątrz miski ucieramy 200 g masła z dodatkiem
160 g cukru drobnego do wypieków. Zamiast niego można użyć dobrze znanego wszystkim cukru
pudru, dzięki czemu ucieranie przebiegnie sprawniej i bez ryzyka zgrzytania nierozpuszczonych
kryształków. Ucieramy masło z cukrem do momentu uzyskania jasnej i puszystej masy. Następnie
dodajemy szczyptę soli.
3. Do puszystej masy dodajemy jajka, wbijając je jedno po drugim, nie przestając ubijać. Robimy to
tak długo aż wszystko połączy się w jednolitą masę.
4. W momencie gdy wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą przesiewamy uprzednio
odmierzone mąki oraz proszek do pieczenia a następnie dodajemy do masy i mieszamy dokładnie.
Przygotowujemy blachę. Najodpowiedniejsza będzie ta o wymiarach 20 x 30 cm. Wykładamy ją
papierem do pieczenia, po czym równomiernie rozprowadzamy masę. Układamy na niej wcześniej
umyte, oszypułkowane i podzielone na połówki truskawki, kierując je rozcięciami ku górze.
5. Na owoce posypujemy równomiernie kruszonkę. Do jej przygotowania potrzebujemy:
Powyższe składniki siekamy a następnie rozcieramy na kruszonkę. W przypadku, gdyby okazała się
zbyt mokra należy dodać trochę mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Kruszonką
posypujemy ciasto i pieczemy w temp. 175 stopni Celsjusza przez ok. 45 minut. Po upływie tego
czasu możemy sprawdzić gotowość ciasta przy użyciu patyczka.
AJak Wam się podoba taka propozycja? Znacie ten przepis na sezonowe ciasto z owocami?
A co Wy przygotowujecie z dodatkiem owoców?
Wygląda pysznie :) Ja też przymierzałam się do ciasta z truskawkami, ale jednak wolę truskawki w czystej postaci bez cukru.
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, z przyjemnością zjadłabym kawałek. w tym roku jeszcze niczego nie upiekłam
OdpowiedzUsuńI tak samo smakuje😊wręcz rozpływa się w ustach
Usuńawww zjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam jeszcze trochę zostało 😉
Usuńmniaaaaam :) uwielbiam takie ciacha
OdpowiedzUsuńciasto idealne na lato :)
OdpowiedzUsuńOwszem :) Pysznie smakuje i znika w mgnieniu oka :)
UsuńI jak się odchudzać gdy oglądam takie pyszności! dodaję do obserwowanych! melodylaniella.blogspot.com
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja Ciebie też :)
OdpowiedzUsuńManiam! Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAch co za pyszności :D
OdpowiedzUsuńLovely post dear! Have a great weekend! xx
OdpowiedzUsuńLooks delicious
OdpowiedzUsuńI'm following you , i hope you follow me back.
https://francescasblogg.blogspot.it/
Jak pięknie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńKinga Dobrowolska–blog Zapraszam kochani ♥
już mi ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńmuszę wypróbować ten przepis - brzmi przepysznie
OdpowiedzUsuńpozdrawiam MARCELKA
I przepysznie smakuje :)
UsuńUwielbiam takie ciast. Są przepyszne
OdpowiedzUsuńUwielbiam domowe ciasta, innych praktycznie nie jadam. A z truskawkami? Zrobię! :)
OdpowiedzUsuńTak, teraz jest zdecydowanie najlepszy sezon na takie ciasta :) Można wykorzystać właściwie każde owoce na jakie tylko ma się ochotę.
OdpowiedzUsuńA ja od dziś w końcu mam dużo czasu! :)
Ogromnie dziękuję za odwiedziny u mnie i zapraszam częściej! Ja z przyjemnością będę tu zaglądać :)
Pozdrawiam ciepło - www.camesss.pl
Dziękuję Ci za miłe słowo :) Obserwuję Twojego bloga więc z pewnością będę częściej :)
Usuń