Wegetariańskie propozycje z grilla
Drogie moje, weekend majowy dobiega już końca. Pogoda przez ostatnie dni u mnie zmieniała się jak w kalejdoskopie, mimo to udało mi się spędzić czas w sposób popularny wśród Polaków a więc przy grillu. Jeszcze zanim na dobre zrezygnowałam z mięsa potrawy na nim przygotowywane w niczym nie przypominały tych, które które są teraz. Jeszcze do niedawna ten rodzaj spędzania wolnego czasu zupełnie przestał dla mnie istnieć. Ostatnio jednak doceniłam zalety potraw wegetariańskich, przygotowywanych na grillu. Wczoraj po raz pierwszy wypróbowałam kilka nowych przepisów.
Jednym z najpopularniejszych warzyw, po jakie sięgamy przy okazji grilla z pewnością jest cukinia. W moim przypadku było podobnie. Samodzielnie jeszcze nie miałam okazji przygotowywać cukinii w ten sposób dlatego też poszukiwałam inspiracji w sieci. Tak też natrafiłam na przepis na blogu PRYMITYWNA KUCHNIA.
Zdjęcie: Źródło |
Jednym z najpopularniejszych warzyw, po jakie sięgamy przy okazji grilla z pewnością jest cukinia. W moim przypadku było podobnie. Samodzielnie jeszcze nie miałam okazji przygotowywać cukinii w ten sposób dlatego też poszukiwałam inspiracji w sieci. Tak też natrafiłam na przepis na blogu PRYMITYWNA KUCHNIA.
CUKINIA Z GRILLA
Składniki: cukinia ( na jedną porcję wystarczy pół średniej cukinii, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 1 ząbek czosnku ( na 1 porcję ), czarny świeżo mielony pieprz, sól, suszone zioła prowansalskie, suszona słodka mielona papryka.
Sposób przygotowania: Cukinię myjemy i kroimy na krążki o grubości około 1 cm. Przekładamy do niewielkiej miski i oprószamy czarnym świeżo zmielonym pieprzem, czerwoną papryką, solą i ziołami prowansalskimi. Obieramy czosnek, rozgniatamy po czym drobno kroimy. Można również przecisnąć go przez praskę, po czym dodajemy go do miski z cukinią. Cukinię polewamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy dłonią z uprzednio zastosowanymi przyprawami. Następnie układamy na rozgrzanym grillu i smażymy przez około 15 minut, co jakiś czas przewracając na drugą stronę.
Zdjęcie: Źródło |
Cukinia nie jest jednak jedynym warzywem, po które możecie sięgnąć przy okazji grillowania. Na kolejnym blogu: DOROTA.IN znalazłam przepis na bakłażana z grilla. Wykonanie jest dziecinnie proste a my zyskujemy przekąskę inną, niż te dotychczas.
BAKŁAŻAN Z GRILLA
Składniki: bakłażan ( pokrojony w plastry o grubości ok. 1 cm), 1 ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony), suszony tymianek, oregano lub bazylia, oliwa z oliwek, sól i pieprz.
_________________________________________________________________________________
Jeżeli bakłażan jest gorzki w smaku i niedojrzały, solimy plastry i odstawiamy go na ok. 30 minut. Po czym dokładnie płuczemy pod bieżącą zimną wodą i odciskamy.
_________________________________________________________________________________
Zdjęcie: Źródło |
Sposób przygotowania: Plastry bakłażana solimy i każdy z nich smarujemy z obu stron oliwą przy pomocy pędzelka. Nacieramy czosnkiem, oprószamy pieprzem i odstawiamy na kilkanaście minut. Układamy plastry bakłażanu na rozgrzanym grillu, opiekając każdy po około 2-3 minut z każdej strony. Unikamy niepotrzebnego obracania plastrów na ruszcie, aby uzyskać ładny wzorek w postaci ciemnych pasków. Opcjonalnie można posypać bakłażan żółtym serem.
GRILLOWANE PIECZARKI
W SOLI CZOSNKOWEJ
przepis pochodzi z kuchnia Lidla
Pieczarki uwielbiam, dlatego tym chętniej sięgnęłam po nie przygotowując przekąski na grilla. Kuszą one wyjątkowym smakiem i aromatem. Trzeba tylko pamiętać o tym by przed wrzuceniem ich na ruszt dokładnie je oczyścić - najlepiej przy pomocy papierowego ręcznika bez użycia wody. Dobrze było by również usunąć z pieczarek nóżki tak aby płasko leżały na ruszcie. Dobrym rozwiązaniem jest także pokrojenie grzybów i grillowanie ich w towarzystwie mięsa i warzyw jak i nabicie ich na patyczki do szaszłyków. Ważne jest by pamiętać o posmarowaniu pieczarek olejem przed włożeniem ich na ruszt. Grillujemy przez ok. 5 minut z każdej strony, do momentu gdy nie zbrązowieją. Należy pamiętać by nie trwało to zbyt długo ponieważ wówczas staną się one suche i twarde.
Zdjęcie: Źródło |
Składniki: 400 g pieczarek, 1 łyżeczka soli czosnkowej, 150 g masła, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania: Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez mniej więcej 30 minut. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy. Obcinamy zbyt długie nóżki. Nabijamy na patyczki do szaszłyków. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy sól czosnkową oraz natkę pietruszki. Przyprawiamy do smaku pieprzem. Za pomocą pędzelka smarujemy pieczarki rozpuszczonym masłem z przyprawami. Szaszłyki z pieczarek układamy na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej. Grillujemy ze wszystkich stron, aż pieczarki się przyrumienią.
CAMEMBERT Z GRILLA
przepis pochodzi z kuchnia Lidla
Składniki: 3-4 opakowania ( w zależności od liczby osób) sera camembert From'dor, Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek Primadonna, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka papryki słodkiej Mikado, pieprz czarny Mikado, 2-3 łyżki żurawiny.
Zdjęcie: Źródło |
Przygotowanie: Tymianek, słodką paprykę i pieprz mieszamy z oliwą. Ser wkładamy do marynaty na co najmniej 30 minut. Zamarynowany ser kładziemy na ruszcie lub patelni grillowej. Grillujemy do momentu, aż się przyrumieni. Obracamy i tak samo pieczemy z drugiej strony. Podajemy z żurawiną.
WAŻNE! Sera nie nakłuwamy widelcem! Używamy łopatki lub szczypiec do grilla.
Jak Wam się podoba taka odsłona grillowania?
Co zazwyczaj Wy przygotowujecie na grillu?
zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńWow, świetne pomysły na dania:)
OdpowiedzUsuńNie jestem weganką, ale chętnie sprawdzę te pyszności :D Można je również nazwać fit bo na pewno są lepszym rozwiązaniem niż mięsko z grila.
OdpowiedzUsuńMój blog ♥ Serdecznie zapraszam !
Ale pyszności :)
OdpowiedzUsuńKochana mogłabyś kliknąć w linki w najnowszym poście ?
Dzięki ;*
Ojaaa wyglądają apetycznie❤️
OdpowiedzUsuńCukinie uwielbiamy właśnie <3<3
OdpowiedzUsuńmniamm, lubię warzywa grillowane
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować :)
OdpowiedzUsuńwow to wszyustko wygląda tak cudownei ;)
OdpowiedzUsuńpomysły świetne na pewno spróbuje pieczarek :)
OdpowiedzUsuńale pyszności :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
wszystko wygląda super :D aż się głodna zrobiłam :D
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM takie rzeczy! ♥ U mnie grill z szaszłykami z warzywami jest zawsze! :)
OdpowiedzUsuńPyszności, aż zgłodniałam! Buziak Kochana :*
OdpowiedzUsuńta pierwsza propozycja podoba mi się najbardziej ;p
OdpowiedzUsuńU mnie grill od roku jest wege. Camembert to świetna opcja, a my z Mężem lubimy też grillowany ser halloumi. Do tego grillowane warzywa i sos tzatziki :)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam! :-)
OdpowiedzUsuń