Terravita zawsze ze mną
Krótka historia czekolady
Obecnie gama czekoladowych przysmaków jest naprawdę ogromna i nadal się rozrasta. Przy tak wielkim wyborze produktów warto wiedzieć na co zwrócić szczególną uwagę. Otóż, moje drogie najzdrowszą czekoladą jest gorzka, najbogatsza w kakao a więc składnik odpowiedzialny za jej prozdrowotne właściwości.
Jakie właściwości ma czekolada?
dobroczynnie wpływa na samopoczucie
poprawia koncentrację
dodaje energii
zapobiega miażdżycy i zakrzepom
wzmacnia serce
jedzona w odpowiednich ilościach korzystnie wpływa na wagę ciała
Teraz, kiedy już wiecie, jakie dobroczynne właściwości ma gorzka czekolada z pewnością nikogo z Was nie zdziwi fakt, że to właśnie ten rodzaj na dobre zagościł w moim domu. W poszukiwaniu tej jedynej spróbowałam ich całe mnóstwo, aż wreszcie trafiłam na Terravitę 70 % COCOA. I choć na rynku jest od niedawna, zdążyłam polubić ją na tyle by mieć już z nią związane pierwsze wspomnienia. Towarzyszy mi ona nieprzerwanie w codziennym życiu. Jest nie tylko chwilą przyjemności ale także wsparciem w sytuacjach kryzysowych, kiedy organizm odmawia posłuszeństwa. Nie myślcie jednak, że po czekoladę 70 % Cocoa sięgam wyłącznie w prostej postaci. Sięgam po nią ilekroć piekę, coś co wymaga dodania choćby grama czekolady. Jednym z takich moich sprawdzonych przepisów i bardzo lubianym zarazem jest ten na muffinki z czekoladą.
Muffinki z czekoladą
Sposób przygotowania:
Do pierwszej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier oraz cukier waniliowy. Do drugiej wbijamy jajka. Wlewamy olej oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do miski z suchymi składnikami. Wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę i mieszamy. Gotową masą wypełniamy papilotki do 2/3 ich wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20 minut.
Muffinki to nie jedyny pomysł z wykorzystaniem gorzkiej czekolady, po który sięgam w długie, grudniowe wieczory. Nic tak przecież nie poprawia humoru jak gorący napój czekoladowy. Do jego przygotowania potrzeba naprawdę niewiele składników - jest to wyłącznie 1 litr mleka, 150 g posiekanej gorzkiej czekolady oraz odrobina cukru do smaku.
Samo przygotowanie napoju nie nastręcza większych trudności i niemal każdy jest w stanie sobie z nim poradzić. Na początek podgrzewamy mleko do momentu zagotowania. Następnie zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Gorącą czekoladę ubijamy trzepaczką, do momentu uzyskania piany. Dodajemy cukier i gotowe. Możemy napój udekorować bitą śmietaną, piankami cukrowymi lub startą czekoladą.
Terravita zawsze ze mną
Jak więc widzicie moje drogie, czekolada Terrawita aktywnie uczestniczy w moim codziennym życiu. Nie jest jednak zawsze tak, że zadaję sobie aż tak wiele trudu by ją zjeść. Czasem po prostu wyciągam po nią dłoń i od tak ląduje w moich ustach... a sytuacji ku temu jest naprawdę całe mnóstwo.
Mam ją ze sobą w domu, w pracy a nawet w aucie. Niemal codziennie odnajduję ją we wnętrzu mojej torebki, bo świetnie sprawdza się jako umilacz bliższych i dalszych podróży. Jem ją zatem sama,dzielę się nią z przyjaciółmi i z rodziną. Towarzyszy mi podczas dni powszednich i świątecznych.Wyciągam po nią rękę ilekroć oglądam telewizję, zaszywam się w fotelu z książką lub przygotowuję kolejnego posta na bloga. Nie jest to jednak tylko chwila przyjemności, ale także wsparcie gdy mój organizm domaga się porządnej dawki energii - podczas przejażdżek rowerowych , po intensywnej jeździe na rolkach lub nocnego dyżuru w pracy.
Jak zatem widzicie moje drogie, czekolada ta na dobre wpisała się w mój codzienny harmonogram dnia, dzięki czemu ilekroć o niej pomyślę mogę bez trudu przywołać w pamięci wspomnienia z miejsc czy sytuacji z jej udziałem, zwłaszcza kiedy ma się do wyboru tak wiele pysznych smaków.
Znacie czekoladę Terravita 70 %?Jaki smak preferujecie?
Nie znam tej czekolady! Muszę spróbować :) a najbardziej lubię czekolady truskawkowe albo mleczne
OdpowiedzUsuńja akurat najbardziej lubię milkę ale muszę posmakować Terravitę 70 %
OdpowiedzUsuńTerravity 70% nie miałam jeszcze okazji próbować, jednak teraz mam ochotę po nią sięgnąć ;)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) i życzę smacznego :)
UsuńPrzepis z pewnością wykorzystam, pewnie dopiero na Święta :) Czekoladę uwielbiam, jej wspaniałe właściwości wspomagające koncentrację wykorzystuję zwłaszcza w czasie sesji :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Mam nadzieję, że moja propozycja muffinek przypadnie Ci do gustu :) życzę smacznego :)
Usuń