Zakochaj się w indyjskiej kuchni...
Drogie moje, jak widzicie zanim się spostrzegłam zastał mnie nie tylko piątek ale i sobota. Wszystko to potoczyło się tak szybko, że nawet nie zdążyłam zamieścić tutaj jednego z cyklicznie pojawiających się postów, jakim są - Inspirujące piątki - garść inspiracji. Już kilka dni temu przygotowałam dla Was wpis kulinarny, jednak z przyczyn niezależnych ode mnie musi on jeszcze poczekać na swoją kolej. W zamian mam dla Was kolejny, nie mniej smaczny, który o tej porze roku - kiedy na zewnątrz temperatura drastycznie spadła - sprawdzi się idealnie. Całe wieki temu pisałam tu o marce sosów Patak's. W spiżarce, pośród mnóstwa innych przetworów znalazłam jeszcze kilka słoików z owymi sosami. Pomyślałam więc, że sięgnę po nie bo termin zużycia się zbliża a przy okazji zrobię coś innego na obiad dla mojej rodziny.
Zdecydowałam się na danie z dodatkiem mięsa, ponieważ wszyscy za wyjątkiem mnie są mięsożerni i posiłek bez niego nie jest dla nich wartościowy. Jeśli się zastanawiacie jak, ugotowałam dla innych mięsne danie, sama go nie jedząc to odpowiedź pojawi się niebawem przy okazji instrukcji przygotowania.
Zdjęcie: Źródło |
Potrawa, którą dziś mam dla Was jak zapewne zdążyłyście się zorientować inspirowana jest kuchnią indyjską. Z pewnością wiedzą o tym wszystkie te z Was, które od jakiegoś już czasu śledzą mojego bloga. Niejednokrotnie mogłyście znaleźć tu bowiem różnorodne przepisy, które mogą zachwycić niejednego poszukiwacza nowych smaków:
Dziś mam dla Was
POTRAWKĘ Z KURCZAKA Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ W SOSIE TIKKA MASALA
Do jej przygotowania potrzebujemy:
500 g piersi z kurczaka, 1 czerwoną paprykę, 1 żółtą paprykę, 1 cukinię, 1 słoik sosu Tikka Masala Patak's, 2 ząbki czosnku, 1 cebulę, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka należy pokroić na duże kawałki a następnie doprawić solą i pieprzem. Następnie sięgamy po warzywa. Paprykę kroimy w dużą kostkę, cebulę w piórka a cukinię w grube półplastry. Czosnek siekamy. Na dwóch łyżkach oleju smażymy kurczaka do momentu aż uzyska złocisty odcień. Ja po usmażeniu go w drugiej patelni przygotowałam warzywa. Dodałam więc cebulę czosnek oraz pozostałe warzywa i smażyłam ok. 3 minut. Zalałam całość sosem i dwiema łyżkami wody. Doprawiłam do smaku po czym dodałam usmażonego wcześniej kurczaka i tak gotowałam ok. 10 minut. Potrawkę tę podawałam z dodatkiem ryżu. Życzę Wam smacznego i zachęcam do wypróbowania każdego ze znajdujących się tu przepisów.
Te i jeszcze więcej inspirujących przepisów znajdziecie na stronie producenta sosów Patak's
Jak Wam się podobają moje dzisiejsze propozycje kulinarne?
Znacie smaki kuchni indyjskiej?
Czy coś szczególnie przypadło Wam do gustu?
Dania wyglądają bardzo apetycznie, potrawy indyjskie kuszą mnie od dawna, do tej pory udało mi się stosować jedynie indyjskie przyprawy dodawane do ryżu czy kurczaka.
OdpowiedzUsuńuwielbiam azjatycką kuchnię :D
OdpowiedzUsuńAj, ależ to przepysznie wygląda! Ostatnio mam fazę na kuchnię indyjską... i w ogóle azjatycką :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - KLIK! :)
teraz musze isc przez ciebie zjesc cos;)
OdpowiedzUsuńwszystko wygląda pysznie, a szczególnie placki ziemniaczane
OdpowiedzUsuń