Nowe spojrzenie na kaszę jaglaną czyli ...
Drogie moje, dziś mam dla Was kolejny post kulinarny. Tym razem przygotowałam propozycję, której podstawą jest kasza jaglana. Ostatnio, po kaszy gryczanej przyszła kolej na kolejną.
Od momentu, kiedy wypróbowałam kotlety z kaszy gryczanej, niemal cały czas chodziła za mną ich inna odsłona z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Można je podawać jako danie główne tak jak ja to zrobiłam- z chutney z mango lub jako dodatek do surówki i porcji mięsa. Do przygotowania 12 sztuk kotletów z kaszy jaglanej potrzebujemy:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
pęczek szczypiorku
2 jajka
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki otrębów
1 średnią cebulę
4 ząbki czosnku
1 łyżeczkę oliwy
sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Kaszę zalewamy zimną wodą i odstawiamy ją na 10 minut. Po upływie tego czasu odcedzamy ją na sitku, po czym znów umieszczamy ją w garnku, zalewamy wodą i solimy.
Gotujemy zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu.
Po ugotowaniu odstawiamy kaszę do wystygnięcia.
W tym czasie siekamy cebulę, czosnek oraz szczypiorek. Na patelni rozgrzewamy oliwę, na której szklimy cebulę.
Następnie dodajemy czosnek, mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W misce mieszamy ze sobą kaszę, cebulę z dodatkiem czosnku, dwa jajka, mąkę oraz otręby. Powstałą masę doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotleciki. Obtaczamy je w otrębach, bułce tartej lub jak zrobiłam to ja - w płatkach owsianych i smażymy na niewielkiej ilości oleju.
Kotlety jaglane z chutney z mango firmy Patak's |
Delikatność kaszy i oryginalny smak orientalnego chutney z mango to coś, co Was zaintryguje. Przekonacie się jak niewiele trzeba by przenieść się gdzieś daleko za sprawą zaledwie jednego kęsa...
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam Smacznego i zaprosić do wypróbowania przepisu.
A Wy miałyście okazję próbować kiedykolwiek kotletów z kaszy jaglanej?
Przypadły Wam do gustu? A może wręcz przeciwnie?
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)