Lekkie świętowanie czyli jak przetrwać święta

Drogie moje, lada dzień zaczniemy wielkie świętowanie - nie oznacza to jednak, że musi ono odbić się na naszej diecie a potem i wadze. Postanowiłam wobec tego zebrać tutaj porady, o tym jak osoby dbające o swoją sylwetkę i zdrowie powinny zaplanować świąteczne menu - jakie produkty można jeść a jakich unikać? Jestem przekonana, że po zastosowaniu się do nich święta spędzimy zdrowo, radośnie a przede wszystkim bezstresowo. 

Zdjęcie: Źródło
Na początek mam dla Was 5 zasad, które sprawią że nie przytyjesz w te święta:

1. Jedz powoli i z umiarem. Tę zasadę chyba zna każda z nas przynajmniej ze słyszenia. Z wprowadzeniem tego w życie bywa różnie. Ważne jest to, by zakończyć jedzenie, w momencie gdy zaspokojone zostaną kubki smakowe - choć nie wiąże się to z pełnym nasyceniem. Dodatkowo jedząc powoli, łatwiej jest kontrolować ilość spożywanego pokarmu.

2. Pij wodę. Woda ma dobroczynny wpływ. Warto więc pić wodę przed każdym posiłkiem. Przed tym zanim zasiądziemy do stołu należy wypić przynajmniej jedną szklankę wody np. z dodatkiem soku z cytryny. 

3. Ogranicz ciasta do niezbędnego minimum. Ciasta między innymi ze względu na zawartość cukru są ogromną bombą kaloryczną. Nawet na diecie nie jest jednak powiedziane że musimy odmawiać sobie kawałka ciasta. Jeśli już mamy ochotę na ciasto - to niech będzie to dosłownie jedna sztuka zjedzona do 15.00 godziny. Nie ma nic gorszego, jak wieczorne podjadanie które z czasem sprawia magazynowanie w organizmie w postaci tkanki tłuszczowej. 

4. Białko i warzywa na pierwszym planie. Należy zrezygnować z jedzenia ciężkich sosów, ciast, białego pieczywa, ciężkostrawnych potraw na rzecz jajek - bogatych w pełnowartościowe białko i witaminy. 

5. Sprzątaj po gościach. Osoba dbająca o linię może potraktować to jako samą przyjemność. Jak najczęściej starajmy się więc wstawać od stołu, odnoś naczynia, spalaj kalorie.

W czasie świąt warto sięgnąć także po zdrowe zamienniki, których przedsmak miałyście okazję już poznać.

Sałatka jarzynowa z majonezem ( 200 g) - 294 kcal podczas gdy sałatka jarzynowa z jogurtem naturalnym ( 200 g) to już tylko 192 kcal

Tradycyjna babka piaskowa (60 g) - 239 kcal podczas gdy babka jogurtowa (60 g) to już tylko 142 kcal

Zabielany żurek z białą kiełbasą i jajkiem ( 230 g) - 248 kcal podczas gdy czysty żurek z jajkiem i ziemniakami ( 230 g) to już tylko 116 kcal.

W tym miejscu pora na to by podzielić się z Wami kilkoma przepisami na "odchudzone" potrawy 
wg Natur House:

Pstrąg w galarecie


Składniki:
4 sprawione pstrągi, pęczek koperku, 0,5 l wywaru warzywnego z kostki KILUVA, 3 jajka ugotowane na twardo, 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowana pietruszka, natka pietruszki, cytryna, 2 łyżki żelatyny, 5 łyżek białego octu winnego.

Przygotowanie: 
Pstrągi umyć, umieścić w nich posiekany koperek. W garnku zagotować wodę z kostką KILUVA, dodać ocet winny, kawałki skórki z cytryny oraz sok z 1 cytryny, dodać pieprz i sól. W wywarze umieścić pstrągi i gotować ok. 15 minut. Gdy ryby będą ugotowane ostudzić je i zdjąć skórę. Tak przygotowane pstrągi ułożyć na półmisku, udekorować ugotowanym i pokrojonym w plastry jajkiem, marchewką pietruszką, posyp natką pietruszki. Żelatynę przygotować według przepisu, dodać do wywaru rybnego i bardzo dokładnie wymieszać. Przygotowane ryby polać tężejącym wywarem, odstawić do lodówki aby galareta całkowicie stężała.

Wiosenna sałatka z jajkiem


Składniki:
1 opakowanie sałaty roszponka, 4 jajka ugotowane na twardo, 5 suszonych pomidorów z zalewy ok. 8 pomidorów koktajlowych, 1 pęczek rzodkiewek, 3 ogórki gruntowe, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki kiełków brokuła lub rzodkwi, 2 łyżki ziaren słonecznika, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. 

Przygotowanie:
Warzywa umyć, pomidory koktajlowe pokroić na połówki, suszone pomidory w paski, ogórki i rzodkiewkę w plasterki, dodać kiełki i słonecznik. Wszystkie składniki wymieszać. Jajka pokroić w ćwiartki i poukładać na warzywach. Jogurt połączyć z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem i sałatkę polać sosem. 

Schab z ziołami


Składniki:
1 kg schabu bez kości, 3 ząbki czosnku, 0,5 łyżeczki szałwii, 0,5 łyżeczki suszonej mięty, szczypta soli, szczypta pieprzu, 2 łyżki oliwy, 0,5 szklanki bulionu z kostki warzywnej KILUVA.

Przygotowanie:
Drobno posiekany czosnek utrzeć z ziołami, solą, pieprzem i oliwą. Umyty i osuszony schab natrzeć przygotowanymi ziołami, zawinąć w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć schab, obrumienić ze wszystkich stron, skropić zimną wodą i piec 2-2,5 godziny pod przykryciem w temp. ok. 150 stopni, podlewając czasami wywarem warzywnym. 

Babka jogurtowa z mąką orkiszową


Składniki:
2,5 szklanki mąki orkiszowej, 3 łyżki brązowego cukru, 500 ml jogurtu naturalnego, 3 większe jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, skórka z 1 cytryny, ziarenka z 1-2 lasek wanilii, 1/2 szklanki oleju z pestek winogron, otręby pszenne i olej do wysmarowania i obsypania formy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Przygotowanie: 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz startą skórką cytryny. Jajka dobrze zmiksować z cukrem i olejem, stopniowo dodawać suche składniki. Miksować aż składniki się połączą i powoli dodawać jogurt oraz ziarenka wanilii. Gładką masę przelać do wysmarowanej olejem i obsypaną otrębami formy z kominem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto jest upieczone.  
SMACZNEGO !

Jednocześnie już dziś chcę złożyć Wam serdeczne życzenia spokojnych i radosnych 
Świąt Wielkiej Nocy,
bliskości, rodzinnego ciepła
i wszelkiej pomyślności. 


A Wy jaki macie patent na to, by w święta znacznie nie przytyć? 
Macie jakieś sprawdzone przepisy na lekkie potrawy?

Komentarze

  1. Świetne zasady,warto wypróbować :D.
    http://magdasara.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się:) będę się ich twardo trzymać w te święta :)

      Usuń
  2. Ja w tym roku obchodzę święta tylko z tatą, więc bedzie bardzo skromnie i nie musze martwić się o przejedzenie :)
    Zapraszam do siebie www.kaskawsieci.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. same wspaniałosci :)Wesołych Świąt!!! Sle całuski i uściski wielkanocne!

    OdpowiedzUsuń
  4. ooooooooooo ale mam ochotę na taką babeczkę jogurtową :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowicie wygląda ta sałatka z jajkiem :) taka wiosenna :)
    Ja robię sałatkę z ryżem, fetą, trzema paprykami (czerwoną, zieloną i żółtą), sosem greckim knorra oraz szczypiorkiem. W sam raz do śniadanka:) Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Amazing post :) Have a nice Easter weekend. Kisses :)

    http://www.itsmetijana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdrowych, spokojnych Świąt! :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję. Też życzę wesołych i spokojnych świąt :)

      Usuń
  8. oj tam :D ja jestem zdania, że raz na jakiś czas można zaszaleć i nie patrzeć na te ilości jedzneie które się wchłania ;DDD tak to wygląda z punktu widzenia studenta ;D

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajne przepisy :)
    Pozdrawiam serdecznie, MÓJ BLOG/ KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  10. moja dania świąteczne nie były super lekkie ,szczególnie ciasta. ale od dziś już sztywno trzymam się diety

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiosenna sałatka wygląda bardzo apetycznie :)
    Mój pomysł na święta to zapomnieć o kaloriach, dietach i cieszyć się tym wszystkim co mamy obok siebie :D
    Pozdrawiam serdecznie: http://wobiektywiezycia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Święta to święta, trzeba spróbować każdej potrawy ;-)
    Zaraz idę pobiegać i spalić chociaż troszkę tych kalorii :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na szczęście święta udało się przetrwać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Szkoda, ze tak szybko minęły buuu :)

    OdpowiedzUsuń
  15. babkę jogurtową chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za wszystkie pozostawione na moim blogu komentarze :)

Internetowa wyszukiwarka ofert pracy

POSTAW KAWĘ

Postaw mi kawę na buycoffee.to
Copyright © Magda bloguje