Zupa cebulowa w kilku odsłonach ...
Drogie moje, jak Wam pisałam w poprzednim poście zakup kokilek otworzył mi drogę do próbowania coraz to nowych potraw. Już dziś ugotowałam po raz pierwszy zupę cebulową, na którą od dawna miałam ochotę. Dawno temu uważana była ona za danie typowe dla biedoty - ze względu na szeroką dostępność cebuli i stosunkowo prosty sposób wykonania. Obecnie jest to jedna z wykwintniejszych potraw. Szczególnie popularna staje się ta zupa zimą, ponieważ doskonale syci i jednocześnie rozgrzewa. W sieci aż roi się od przeróżnych przepisów właśnie na to danie.
Na początek mam dla Was recepturę na danie, które dziś króluje na moim stole -
Do jej przygotowania potrzebujecie
tak naprawdę tylko tego, co znajdziecie w domu:
1000 g cebuli, 50 g masła, 4 ząbki czosnku, 1000 ml wywaru warzywnego, bagietkę, 150 g sera żółtego - najlepszy będzie cheddar, 100 ml koniaku oraz szczypiorek do dekoracji. *w swoim przepisie pominęłam koniak.
Przygotowanie:
Do jej przygotowania potrzebne są następujące składniki:
3 cebule białe cukrowe
0,5 l bulionu warzywnego
zioła prowansalskie
pieprz
1/2 łyżki oliwy
Zdjęcie: Źródło |
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Podsmaż na oliwie na złoty kolor. Włóż ją do garnka z bulionem i gotuj na wolnym ogniu. Dopraw do smaku - pieprzem i ziołami. Cały czas mieszaj, aż do wrzenia. Gdy się zagotuje, możesz udekorować ją ziołami np. bazylią lub tymiankiem.
Taka zupa jest nie tylko świetnym ekwiwalentem bardzo kalorycznego posiłku, ale też jest idealna na chłodne jesienne i zimowe wieczory, dzięki cebuli, która doskonale rozgrzewa i uzupełnia braki witamin. Jeśli nie liczysz kalorii, zjedz ją z bagietką lub ciemnymi grzankami czosnkowymi.
To jeszcze nie koniec. Mam dla Was jeszcze trzy inne przepisy na zupę cebulową, spośród których z pewnością wybierzecie coś dla siebie.
Składniki na 4 porcje:
4 cebule
2 łyżki oleju
20 dag masła
2 łyżeczki cukru pudru
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 litra wywaru wołowego
1 i 1/2 szklanki wytrawnego wina
sól i pieprz
4 kromki bagietki
10 dag żółtego sera
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w piórka albo w kostkę. Do rondla wrzucić masło, wlać olej. Podgrzać. Wrzucić cebulę i cukier. Smażyć na małym ogniu około 20 minut często mieszając. Można dodać nieco wody, bo cebula nie może się przypalić, a jedynie lekko zrumienić. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli. Wlać wywar, białe wino, dodać sól, pieprz i gotować około 40 minut na wolnym ogniu. Zupę można zmiksować. Pięć minut przed jej podaniem zrobić grzanki. Bagietkę pokroić, nałożyć na nią utarty żółty ser i piec, aż będą rumiane, a ser się rozpuści.
Zupa cebulowa z pomidorami
Składniki na 4 porcje:
0,75 kg cebuli, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki masła, 1 opakowanie przecieru pomidorowego, 1 litr rosołu wołowego, 5 kromek bagietki, 5 dag tartego twardego sera, 1 gałązka tymianku, sól, pieprz, szczypta cukru.
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek przecisnąć. W rondelku rozgrzać masło i przesmażyć na nim cebulę i czosnek, zalać przecierem pomidorowym, doprawić, dodać tymianek i gotować 30 minut. Po tym czasie wlać wywar i gotować jeszcze 20 minut. Zupę podawać z tościkami przygotowanymi z bagietki i sera.
Wiejska zupa cebulowa
Składniki na 4 porcje:
1/2 małego selera
0,5 kg cebuli
3 łyżki masła
20 dag ziemniaków
2 pomidory
1 litr wody
sól
pieprz
4 łyżki śmietany
Przygotowanie:
Selera i ziemniaki obrać i pokroić, włożyć do wrzącej i osolonej wody. Gotować do miękkości warzyw i zmiksować, ponownie doprowadzić do wrzenia. Na 2 łyżkach masła przesmażyć cebulę pokrojoną w piórka ( nie rumienić), dodać pomidory pokrojone w kostkę i wszystko dodać do zupy, gotować 10 min. Doprawić solą i pieprzem, zabielić śmietaną.
SMACZNEGO !!!
nie jadłam jeszcze zupy cebulowej
OdpowiedzUsuńJa też. Aż do dziś.
UsuńCiekawa jestem smaku, bo zupy cebulowej jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńMnie smakuje i to bardzo. Kolejne danie, które będę robić częściej. Następnym razem - zapiekaną z ciastem francuskim.
UsuńNie przepadam za cebulową...
OdpowiedzUsuńKwestia upodobań. Mnie bardzo przypadła do gustu :)
UsuńAle ze zwykłej czy z karmelizowanej cebuli? Bo ta druga jest słodka i pyszna. Trzeba tylko długo dusić cebulę - ja wrzucam ja do garnka z odrobinką oleju, podsmażam aż puści sok, i smażę dalej często mieszając - nie udało mi się z tym zejść poniżej 45 minut. Tak potraktowana nabiera miodowego zapachu i jest świetną bazą do zupy - do tego dolewam tylko 2-3 szklanki rosołu (mniej niż w tych przepisach) i wszystkim smakuje.
UsuńMoże smakować ciekawie :) Kiedyś może uda mi się jej spróbować.
OdpowiedzUsuńJak będę robić następnym razem czuj się zaproszona :)
UsuńŚrednio lubię cebulową, ale tu wyglądają tak apetycznie, że chętnie przełamałabym swoją awersję do nich :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Ta dziś zrobiona przeze mnie jest przepyszna.
Usuńnie jadłam nigdy zupy cebulowerj ale narobilas mi ocvhoty ! :D
OdpowiedzUsuńZachęcam do spróbowania bo jest naprawdę imponująca.
UsuńA ja akurat nie przepadam za zupą cebulową :)
OdpowiedzUsuńJak juz mowilam. Kwestia gustu.
OdpowiedzUsuń