Filmowa uczta: Placki ziemniaczane z potrawką warzywną i serem feta w sosie Butter Chicken
Drogie moje, dzisiejszy post to już kolejne spojrzenie na kuchnię inspirowaną indyjskim klimatem. Te z Was, które regularnie zaglądają na bloga wiedzą, że wszystko zaczęło się od paczki zawierającej produkty Patak's - przesłanej mi przez portal Zblogowani. To właśnie dzięki owej zawartości po raz pierwszy lepiłam pierożki Samosa, by móc podać je z chutney z mango i sosem miętowym. Potem przyszła pora na warzywną sałatkę z kalafiorem i fasolką w sosie Tikka Masala i rybę w sosie Korma. A ostatnio pokusiłam się o zupę rybną z dorszem i marchewką w sosie Mild Curry. Dziś natomiast mam dla Was przepyszne placki ziemniaczane z potrawką warzywną i serem feta w sosie Butter Chicken.
Danie mimo swej prostoty jest tak smaczne że może zadowolić najbardziej wybredne gusta. Niewątpliwie ogromna zasługa leży po stronie sosu Butter Chicken, który wzbogaca potrawę w wyjątkowy smak i aromat. Ci z Was, którzy mięli okazję spotkać się bliżej z kuchnią indyjską - wiedzą o czym mówię.
Natomiast Ci, którzy do tej pory stronili od kulinarnych eksperymentów, dzięki sosom Patak's nie tylko mogą skomponować zachwycające danie w zaledwie kilkanaście minut ale także staną przed niebywałą szansą. Otóż, drodzy moi na stronie Patak's ruszyła niezwykła promocja. Przebiega ona w pięciu prostych krokach:
Zyskasz nie tylko wyjątkowe danie ale również możliwość tzw. FILMOWEJ UCZTY.
Ja sama już po raz kolejny zasiadam przed monitorem komputera by nasycić zmysły. Tym razem wybrałam film - "podróż na sto stóp". Obejrzyjcie trailer i przekonajcie się sami - co mnie w nim zauroczyło.
Tymczasem jednak zapraszam Was na wspólne kulinarne wędrówki poprzez indyjskie wyżyny.
Do przygotowania potrawki potrzebujecie:
Sposób przyrządzenia:
Przygotowujemy niezbędne składniki i zabieramy się za gotowanie. Jako pierwszą robimy potrawkę. |
Na początek myjemy paprykę wydrążamy ją i usuwamy znajdujące się wewnątrz nasiona. Następnie kroimy paprykę w kostkę o średniej wielkości, by później czas jej gotowania nie był zbyt długi. |
Pokrojoną paprykę umieszczamy w naczyniu i zabieramy się za krojenie pieczarek w plasterki. Je również wsypujemy do miski i przystępujemy do krojenia kolejnych składników. |
Obieramy cebulę i czosnek. Przystępujemy do krojenia cebuli w kostkę i siekania czosnku. |
Właśnie od tych ostatnich zaczynamy przygotowywania potrawki. Na rozgrzany olej wrzucamy kolejno cebulę a zaraz za nią - czosnek. |
Cebulę smażymy do momentu aż się zeszkli, pilnując by się nie spaliła. A następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. |
Całość dusimy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Dodajemy sos Butter Chicken i posiekane pieczarki. Dodatkowo podlewamy wywarem warzywnym albo zwykłą wodą. |
Potrawkę mamy gotową więc możemy zabrać się za przygotowywanie placków ziemniaczanych. |
Placki ziemniaczane przygotowujemy tradycyjnie. Łączymy ze sobą: starte ziemniaki i cebulę, mąkę i jajko . Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy ciepłe. Polewamy potrawką oraz posypujemy serem feta i pietruszką.
SMACZNEGO !
Jak oceniacie moja dzisiejszą kulinarną propozycję? Przypadła Wam do gustu?
Jakie dania kuchni indyjskiej preferujecie?
smakowałyby mi, uwielbiam placki z różnymi sosami na wierzchu
OdpowiedzUsuńbardzo lubię placki ziemniaczane
OdpowiedzUsuńALe tu pysznie i kolorowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię placki z groszkiem na gęsto:)
OdpowiedzUsuńNie znam tego sposobu :)
Usuńmniam, ale mi na wieczór smaka narobiłaś:) ja uwielbiam placki ziemniaczane, najczęściej robię po węgiersku :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ze moje propozycja Ci się podoba :)
Usuńaż zgłodniałam! a jest tak późno już... ehh ;)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ! :)
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczne:) a przy tym ekspresowe . Polecam :)
UsuńSzkoda, że nie mogę jeść placków ziemniaczanych, bo danie prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńI równie smacznie smakuje :)
Usuń