" Niebo w gębie" czyli pyszny serniczek mojej Mamy
Drodzy moi, mnóstwo czasu minęło od mojego ostatniego kulinarnego wpisu. Postanowiłam wobec tego podzielić się z Wami przepisem mojej Mamy na przepyszny, rozpływający się w ustach sernik - który właśnie dziś zagościł na naszym stole. Ciasto, to Mama zawsze przygotowuje na kruchym spodzie. Do jego wykonania niezbędne są:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 1 margaryna
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Proporcje podane powyżej pozwalają na przygotowanie spodu do dwóch ciast lub spodu oraz krateczki na wierzchu sernika.
W celu wykonania spodu do ciasta należy przesiać mąkę na stolnicę, dodać cukier, proszek do pieczenia i wszystko razem posiekać z margaryną. Po dokładnym rozdrobnieniu należy połączyć składniki z jajami i zagnieść. Po czym podpiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Do sporządzenia masy serowej potrzebne są następujące składniki:
- 1 kg twarogu
- 0,5 kostki margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- aromat pomarańczowy
- rodzynki
- skórka pomarańczowa
- skórka z limonki
Wykonując masę serową należy zmiksować margarynę z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie twaróg i pozostałe składniki ( budyń, aromat, rodzynki oraz skórkę). Z białek ubijamy pianę i mieszamy je razem z innymi produktami.
Wykładamy na kruchy spód i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 50 minut.
Ciasto to od dobrych kilku lat gości na moim stole. Za każdym razem jest równie pyszne i apetycznie wygląda. Do tego stopnia, że na sam jego widok ślinka cieknie. Zachęcam Was do wypróbowania i przekonania się jak smakuje. W razie jakichkolwiek wątpliwości, co do sposobu przygotowania ciasta chętnie służę Wam pomocą. A póki co nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Wam
SMACZNEGO
Hej,
OdpowiedzUsuńchyba zapomniałaś o podaniu ilości jajek? To ile trzeba dodać? Pozdrawiam....:)